Skip to content

Afknippen van haar is mishandeling

July 17, 2013

Op 12 juli 2013 is door de Rechtbank Amsterdam in een strafzaak geconcludeerd dat het afknippen van het haar van het slachtoffer in die zaak als mishandeling wordt beschouwd.

De rechtbank oordeelde onder andere dat het tegen de wil van het slachtoffer afknippen van het hoofdhaar een inbreuk vormde op de lichamelijke integriteit en als mishandeling kan worden gekwalificeerd. Het menselijke lichaam en de lichamelijke integriteit vormen immers het beschermd belang van artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht van Nederland.

Het afknippen van het haar vond plaats in de woning van de zus van de veroordeelde nadat de veroordeelde van het slachtoffer wenste te weten of en waarom zij een affaire had met de man van de veroordeelde.

De veroordeelde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand en het betalen van een bedrag van € 762,59 aan het slachtoffer.

Eerder had de rechtbank ’s-Hertogenbosch in een uitspraak van 18 mei 2011 ook geoordeeld dat het onder dwang afknippen van het hoofdhaar als het opzettelijk toebrengen van letsel was te beschouwen (mishandeling).

Voor de volledige tekst van de uitspraak.

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2013:4355

Advertisements

From → Criminal Law

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: